YES!Delft – Delft

Profiel YES!Delft – Interview met Wouter de Bruijne 29 oktober 2013190728

YES!Delft is het ondernemerscentrum dat technisch ondernemerschap uitdraagt en in alle levensfasen ondersteunt. YES!Delft wil studenten en wetenschappers helpen met ondernemen en het opstarten van een bedrijf. Het programma bestaat sinds 2005 en heeft in de afgelopen jaren 131 bedrijven begeleid.

Op dit moment zijn er zeventig bedrijven actief in het gebouw van de incubator. In die groep zitten 45 start-ups, de rest bestaat uit groeibedrijven die al meer dan drie jaar bestaan.  In 2013 zijn er 17 nieuwe start-ups tot het incubatieprogramma toegelaten. Vorig jaar kwamen er nog 13 bedrijven bij, dat is een flinke groei. We spreken met Wouter de Bruijne, marketing manager van YES!Delft.

Op welke clusters richt YES!Delft zich? De meeste start-ups behoren tot de categorieën Cleantech, Industrial Solutions, Medtech en ICT. Deze 4 categorieën hebben alle rond de 20 start-ups. Consumer products is veel kleiner en bestaat uit 7-8 start ups. Wij zijn echt een Tech incubator. Wij richten ons op hoogwaardige technische bedrijven. Wij richten ons meer op de zwaar technische bedrijven, omdat deze bedrijven grootschalige lange termijn impact hebben. Dit zijn vaak bedrijven die op 3- 5 jaar ontwikkeltijd zitten, deze lange ontwikkeltijd is van onze sterke kanten.

YES!Delft noemt zich de grootste Hightech incubator van Europa. Waar komt dit succes vandaan? Er zijn niet zoveel incubators die zich richten op technische bedrijven, dat maakt het ook iets makkelijker om de grootste te worden. De impact van de bedrijven die hieruit voortkomen is groot. Het zijn bedrijven waar in sommige gevallen honderden mensen voor werken en ook echt miljoenen in wordt geinvesteerd.. Bijvoorbeeld YES!Delft bedrijf Ampelmann Operations, waar afgelopen zomer een giga- private equity investering in is gedaan. YES!Delft houdt hiermee rekening in de selectieprocedure en dat werpt zijn vruchten af.

Wat houdt LaunchLab in? Launch Lab is een speciaal samengesteld programma dat de commerciële haalbaarheid van een idee test – de ideale eerste stappen op weg naar een succesvol bedrijf. In een periode van 3 maanden tijd ontwikkel je een kansrijk business model en helpt YES!Delft je om de eerste klanten te werven. Deelnemers leggen bovendien de juiste basis om eventueel door te stromen naar de YES!Delft Incubator. Ook LaunchLab heeft selectie. Men moet echt een technisch en innovatief idee hebben. Een selectiecommissie beslist of een ondernemer er klaar voor is.. Omdat veel ideeën heel technisch zijn hebben ze vaak mooie oplossingen, maar er moet ook het juiste probleem bij gevonden worden of de juiste markt. Voor deze stap biedt LaunchLab de ultieme versnelling en focus. LaunchLab ondersteunt net afgestudeerden in de allereerste fase van ondernemen.   Start-ups kunnen maximaal 15.000 euro aan startgeld lenen, hoe ligt dit bedrag in verhouding met de markt? Het ligt eraan met welke incubators je het vergelijkt. Als je het vergelijkt met partijen als StartupBootcamp, Rockstart of andere partijen, deze partijen investeren het. Zij krijgen in ruil een gedeelte van jouw bedrijf. Bij ons krijg je 15.000 euro als preseed lening, waar de TU Delft en de Rabobank voor garant staan. Dus als het helemaal mis gaat met je bedrijf, dan zijn de voorwaarden soepel. In sommige gevallen wordt het zelfs kwijtgescholden.  Daarnaast doen wij ook heel veel om grote investeringen te realiseren, dan hebben we het echt over miljoenenbedragen. Daar hebben wij een gigantisch netwerk voor. Vanmiddag zijn hier bijvoorbeeld 40 fondsen om met de ondernemers te praten;

Hoe ziet het verdienmodel van YES!Delft in elkaar? Wij verdienen niet direct aan de ondernemers. Wij worden gefinancierd door de TU Delft, Gemeente Delft, TNO en door verschillende Europese fondsen. Daarnaast hebben wij ook veel corporate financiering.  Bedrijven zien dat de impact groot is van de bedrijven die uit YES!Delft rollen. Dat is ons verdienmodel. Niet de ondernemers zelf.

Hoe is het incubatieprogramma vormgegeven? Het incubatieprogramma duurt ongeveer 3 jaar. Daarna helpen we je nog bij groei, dit duurt tot ongeveer 5 jaar. Dit groeiprogramma bieden we aan samen met EO (Entrepreneurs Organisation). Je ziet dat de bedrijven die YES!Delft zijn uitgegroeid eigenlijk nooit weggaan. Ze komen terug als wij een interessante workshop bieden of een interessante masterclass. Dan zitten er soms weer ondernemers van het eerste uur in de groep. Ondernemers die al twee jaar uit onze broedplaats zijn, maar die wel zoiets hebben van; “hey, wacht eens”. Wij zijn nu bezig met het thema internationalisering, iets waar veel ondernemers voor terugkomen. Daarnaast zien we dat veel ondernemers in een later stadium terugkomen voor de coaching en het netwerk, als ze bijvoorbeeld een nieuw bedrijf opstarten. Dat is voor ons ook wel leuk, want dat zegt dat we iets goed doen blijkbaar, als ze op die manier interesse blijven tonen. Ook zien we steeds meer dat oud- deelnemers weer huidige starters coachen. Daarmee is het cirkeltje rond. Bij onze Network Event, één keer per jaar, zijn ze er allemaal ook weer bij. Kort samengevat: het startprogramma duurt drie jaar, het groeiprogramma is tot met vijf jaar en je verbintenis aan YES!Delft is in principe oneindig.

Internationalisatie bij YES!Delft Omdat bijna alle bedrijven hier grootschalige bedrijven zijn, is internationaal gaan een logische stap. Slechts een enkel bedrijf heeft als focus alleen de Nederlandse markt. Eigenlijk als ik om ons heen kijk, zijn al deze bedrijven hier internationaal georiënteerd. Soms beginnen ze eerst met Nederland en gaan ze daarna opschalen. En soms ligt hun markt meteen in China, Sillicon Valley, Korea, India noem maar op. Door de grootschalige impact van de innovaties hier is de Nederlandse markt al snel te klein. De stap naar het buitenland is dan snel gemaakt.

Wij werken ook veel met het buitenland samen. Wij hebben verschillende reizen naar Amerika gemaakt, Sillicon Valley en Boston. Ook binnen Europa hebben we contact met verschillende  grote incubators om onze ondernemers de juiste contacten te kunnen bieden. Het blijft wel lastig om de juiste focus te houden als het gaat internationalisering. Onze aanpak als het gaat om  internationalisering is als eerst gericht op de ondernemers groot te laten denken en hen de juiste coaching te bieden.

Wij zijn in vergaande gesprekken om ook over de grenzen soft landing programma’s op te zetten. Als je naar het buitenland gaat dan moet je daar een entiteit hebben, anders kun je bijna geen zaken doen. Als Nederlands bedrijf gaan er bijna geen deuren voor je open, tenzij je een visitekaartje hebt waarop staat dat je zelf ook in Mountain View zit bijvoorbeeld.. Dat zijn zaken waar we ons mee bezighouden. Zorgen dat wij een netwerk kunnen bieden zodat de ondernemers daar (kort)  kunnen vestigen om de markt te verkennen.

Meer info: www.yesdelft.nl Het eerst volgende LaunchLab gaat eind maart van start. Kijk voor meer informatie op www.yesdelft.nl/launchlab

Interview door: Hamza Boutaybi op 29 oktober 2013

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605






serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative