Interview Jean-François De Maere - Wikiflow

Incubatie tijdens de pandemie; is digitalisering het antwoord?

>> Interview met Jean-François De Maere door Vincent de Coninck

BRUSSEL – Deze ongeziene tijden brengen steeds meer de noodzaak van digitalisering naar voren, zeker nu we, dankzij de social distancing-voorwaarden, elkaar beter niet fysiek kunnen ontmoeten. Dat is voor de sector van incubatie en ondernemerschapsbegeleiding uiteraard niet gebruikelijk. Netwerken, coaching, workshops … activiteiten die in een kort verleden vooral in levende lijve gebeurden, worden nu allemaal digitaal gehouden. Wat zijn nu de voordelen, maar ook de nadelen van digitalisering voor onze sector?

Online dienstverlening tijdens COVID19 lockdown

Digitalisering is van cruciaal belang als groeiende organisatie en onderneming, vooral omdat het een manier is om bedrijfsprocessen helder te krijgen en deze dan ook efficiënter te organiseren. Het objectief is om meer impact te kunnen creëren met de beschikbare middelen. Door te werken met digitale tools kan men zo bijvoorbeeld de tijd van teamleden beperken voor administratie. Er komt dan tijd vrij voor de teamleden voor activiteiten met meerwaarde. Naast efficiëntie ondersteunen digitale tools ook bij het beter analyseren en verfijnen van de interne processen van een organisatie, het gekende “Meten is weten”-principe. In talrijke sectoren zijn er specifieke tools ontwikkeld als antwoord op hun noden. Ook voor de sector van incubatie en ondernemerschapsprogramma’s bestaan er specifieke digitale platformen zoals Wikiflow. Wikiflow, opgericht in 2012 in Brussel, is een voorloper en referentiespeler in deze niche. We hebben een gesprek met mede-oprichter Jean-François De Maere.

Hoe is Wikiflow ontstaan?

“Wikiflow is ontstaan om mijn eigen noden te ondersteunen met de uitbouw van ondernemersnetwerk “Réseau entreprendre” waar ik destijds actief was. Administratie is niet mijn sterkste kwaliteit en daarom moest ik een systeem hebben om me te ondersteunen bij administratieve vereenvoudiging, rapportering, community management,… Ik besefte dat deze behoefte in veel vergelijkbare structuren ook aanwezig was. Samen met co-founder Xavier De Poorter heb ik een tool ontwikkeld die beantwoordde aan mijn wensen.”

Waarom beperken jullie zich tot de ondernemerschapssector?

Het is gestart vanuit een specifieke nood en het systeem is verder gegroeid om nog beter te beantwoorden aan de realiteit van deze sector. We willen hier “champions” zijn door de beste tool te bieden aan onze klanten. Bovendien zijn we zelf gepassioneerd door ondernemerschap. Verschillende leden van ons team hebben een uitgebreide ervaring als serial entrepreneur en ondernemerscoach.

Wie zijn jullie klanten en welke waren op de voorgrond van de digitalisering?

“Wikiflow is gespecialiseerd in de sector van ondernemerschapsbegeleiding. Dat is een nichemarkt en daarom is het essentieel om hier een internationale aanpak te hebben. Vandaag is Wikiflow actief in 9 landen, waaronder België, Frankrijk, Spanje en verschillende landen in Afrika en Zuid-Amerika.  Wikiflow is actief in meer dan 150 incubatiecentra en we blijven groeien. Onze klanten zijn allemaal op één of andere manier actief in ondernemerschapsbegeleiding, zowel studentondernemerschap, acceleratieprogramma’s als ontwikkelingssamenwerking. Vandaag zien we dat de sector van ondernemerschapsprogramma’s en incubatie een enorme groei kent. Het wordt een ervaren sector en dat betekent ook dat er steeds grotere professionaliteit mee gepaard gaat. Het is in deze professionalisering dat Wikiflow een belangrijke rol speelt. De grootte van een programma en incubatiecentrum is van belang. Wikiflow kan al een sterke meerwaarde betekenen vanaf 30 ondernemers in begeleiding. Voor complexere programma’s met verschillende trajecten, verschillende regio’s of landen en belangrijke noden op vlak van rapportering is digitaliseren een must! Vooral in de sector van ontwikkelingssamenwerking is er een noodzaak voor professionele rapportering van activiteiten en impact.

Wat is er dan zo uniek aan jullie tool?

Net zoals elke andere sector heeft deze sector ook specifieke noden. Wij spelen daar op in door een platform aan te bieden die in zijn standaardversie aan alle noden beantwoordt van deze doelgroep. Wikiflow is dan ook gegroeid dankzij de feedback van onze klanten. We zijn nu aan onze derde versie en het platform wordt voortdurend verfijnd. Op basis van specifieke wensen van onze klanten kunnen we het platform eveneens personaliseren. Meer dan ooit merken we het voordeel van onze SAAS-oplossing, met Wikiflow we kunnen snel implementeren als het moet, zoals nu tijdens de COVID19 lockdown.

auteur: Vincent de Coninck
linkedin: profiel

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605






serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative