Hoe vind je je weg in Nederland Incubatieland?
Nederland is een ondernemend landje. Met 10% van de beroepsbevolking heeft Nederland zich in de voorhoede geplaatst. Of je nu denkt aan de geschiedenis, waar Nederlandse ondernemers de wereld in gingen tijdens de VOC-tijd vanaf de 17e eeuw of je kijkt naar de toenemende aandacht in het onderwijs voor ondernemend gedrag, de kans dat je je eigen ondernemershap een kans wilt gaan geven neemt als maar toe. En dan is het goed om te weten dat er een reeks organisaties is die je daarbij kunnen helpen. Sterker nog, er zijn zoveel organisaties dat het wel eens lastig kan zijn uit te vinden welke het beste bij je past. DIA helpt je je weg te vinden als het gaat om business incubators en accelerators. Je kunt ons dus gewoon mailen om te vragen je weg te vinden!
Wat het betekend ondernemer te zijn?
Het begint natuurlijk bij jezelf, wil je ondernemer zijn, dan ga je bij jezelf en anderen te rade wat dat betekend. Je wordt misschien wel ondernemend geboren, maar de stap naar een eigen bedrijf is natuurlijk een stap waar je even over nadenkt. Omdat je toch zonder ervaring moet beginnen moet je dan uitzoeken of je kenmerkende activiteiten van ondernemerschap in je hebt, zowel als het gaat om je karakter als om de vaardigheden. Algemene aanspreekpunten vind je natuurlijk ook bij Kamer van Koophandel en Belastingdienst. Er zijn op internet verschillende tests die je analyse kunnen helpen, maar je kan het ook via school, Centres for Entrepreneurship of trial-and-error uitzoeken. Hoewel er allerlei discussie is over de geschiktheid van een bepaalde persoon om ondernemer te worden, is de laatste jaren de aandacht voor het ontwikkelen van je ondernemerschap door het te doen of uit te proberen toegenomen; idealiter weet je als (toekomstig) ondernemer namelijk Denken & Doen goed te combineren. Wil je op een veilige manier ervaring opdoen als ondernemer? Als je nog een opleiding volgt kan het zijn dat je een programma van Jong Ondernemen kan volgen die ontwikkeld zijn op basis van ‘learning by doing’ (info: www.jongondernemen.nl). Als hoogopgeleide kun je ook terecht bij de Centres for Entrepreneurship die sinds een aantal jaren aan hogescholen en universiteiten zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in Rotterdam (www.eur.nl/ondernemerschap) ook voor mensen die niet meer studeren. Vergeet niet te denken aan de mogelijkheid om samen met anderen een bedrijf te starten! ‘Samen sta je sterker’ is ook van toepassing op het starten van een bedrijf!
Slim een bedrijf starten?
Als je dan eenmaal hebt besloten dat je het starten van een bedrijf door wilt zetten zorg dan dat je een paar slimme startbeslissingen neemt om je start te vergemakkelijken:
- Zorg dat je er niet alleen voor staat
- Zorg voor lage startkosten, lage bedrijfskosten en startfinanciering
- Zorg ervoor dat jezelf héél erg overtuigd bent over je bedrijf en product
- Zorg dat je snel eerste partners en klanten hebt
- Zorg dat je juridisch en belastingtechnisch je zaakjes goed inricht
- Zorg voor een goed netwerk
Met deelname aan een programma van een Business Incubator heb je alle 6 de zaken in één keer voor elkaar én je hebt meteen een vestigingsadres voor je start-up! Voor een overzicht van incubators kijk je op de pagina: dutchincubator.nl/incubator/lijst-business-incubators/. Met sommige van hen vind je ook een uitgebreid interview met de manager en/of oprichter. Alle Business Incubators richten zich op een soepele startfase van een bedrijf, maar je moet weten dat ze meestal een bepaalde specialisatie hebben waardoor ze steeds zoeken naar de start-ups die het beste bij hen past. Verdiep je dan ook goed in welke incubators er zijn en welke start-ups eraan verbonden zijn. Maak vervolgens een selectie van de aantrekkelijk programma’s en ga met ze in gesprek, bijvoorbeeld tijdens één van de vele evenementen die incubators organiseren. Het blijft altijd een beetje een gok, maar laat e gerust leiden door sfeer en mensen waar je een klik mee hebt, want je zult toch wel rond de 2 jaar van die incubator gebruik gaan maken. Vind je het moeilijk om te kiezen, mail de Dutch Incubation Association om je te helpen kiezen.
Snel (internationaal) doorbreken?
Het kan natuurlijk zijn dat al enige ervaring als ondernemer hebt en dat je toe bent aan een flinke doorbraak. De laatste jaren zijn daar zogenaamde Business Acceleration programma’s voor ontstaan. Ook deze programma hebben ieder een eigen specialisatie, dus kunnen we ze niet over één boeg gooien, ze delen echter alleen het principe dat zij zich richten op ‘groeiversnelling’. Dus als je toe bent aan:
- Het schaalbaar maken van je product of dienst; m.a.w. niet van project-naar-project maar naar continue productie en dienstverlening
- Het veroveren van nieuwe (en buitenlandse) markten
- Het doorgroeien uit de pioniersfase naar een ‘echt bedrijf’ dat bij je droom en ambities past
- Het vinden van een compagnon, partners en investeerders om alles uit de kast te kunnen halen succesvol te zijn
Dan kun je dat allemaal tegelijk aanpakken door samen te werken met een Accelerator organisatie. [apart overzicht van accelerators volgt later op deze website, nu staan ze nog in de lijst Incubators].
Lees meer over de (vaktechnische) verschillen en overeenkomsten tussen Incubators, Accelerators en andere verwante organisaties in het volgende artikel: What’s in a name?