Amsterdam Startup Ecosysteem op 19 in wereldwijde top 20

De inzet van StartupDelta om Nederland, met Amsterdam als vlaggenschip, in de top 3 van Europese startup ecosystemen te krijgen is een flinke stap dichterbij gekomen. Met het uitbrengen van de ‘Global Startup Ecosystem ranking 2015’ door Compass Inc. blijkt Amsterdam als nieuweling binnen te komen op de 19e plek!

Als je bedenkt dat StartupDelta nog maar 7 maanden bestaat is dit een wonderbaarlijke prestatie. Amsterdam werd hier en daar genoemd, maar nu staat het op de kaart. We moeten in Europa Londen, Berlijn, Parijs en Moskou voor ons laten en daarmee is de uitdaging verduidelijk: we moeten Parijs en Moskou zien te verslaan.

Pluspunten

In de toelichting over Amsterdam ligt het rapport van Compass toe dat onder ‘Amsterdam’ ruwweg de driehoek Amsterdam – Den Haag – Eindhoven bedoeld wordt, ongeveer de helft van Nederland. Amsterdam wordt omschreven als een aantrekkelijke locatie voor technologie startup ondernemers vanwege zijn unieke lifestyle en geweldige startup infrastructuur. En hoewel het niet zo groot is als Londen of Berlijn, het heeft wel de ambitie om minstens zo sterk te worden. Ook wordt genoemd dat het ecosysteem al bekende organisaties als Startupbootcamp heeft voortgebracht en startups als Nimbuzz en Ayden. Tevens blijkt Amsterdam aantrekkelijk voor extreme groeiers als Uber om vanuit Nederland Europa te veroveren. Amsterdam scoort sterk op het vlak van ‘internationalisatie’, wat terugkomt in de meertaligheid, klanten uit meerdere landen en personeel uit het buitenland. Het heeft echter ook een nadelig effect, namelijk dat ondernemers makkelijk met hun bedrijf naar het buitenland verhuizen als dat van belang lijkt voor hun succes.

Global Startup Ecosystems ranking 2015 - Compass Inc.

Global Startup Ecosystems ranking 2015 – Compass Inc.

Uitdagingen

Als belangrijkste uitdaging formuleert Compass het gebrek aan start- en groeikapitaal, daarop scoort Amsterdam als laatste – zelfs onder het Europese gemiddelde. Het advies dat daarop aansluit is om het aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders om in Nederland te investeren, wat ook al jaren in de ‘Doing Business report’ van de Wereldbank wordt aangegeven. Andere factoren waarmee Amsterdam hoger kan komen in de ranking is het aantrekken van meer talenten met startup ervaring (zowel personeel als ondernemers, ook als mentor/investeerder) en het vergroten van de overall performance van het ecosysteem. Dat laatste is samengesteld uit de waardering van startups bij exit en investeerders events (berekend op basis van data van CrunchBase en Dealroom) en de output van het ecosysteem in de vorm van het aantal startups. Tenslotte eindigde Amsterdam met een 3.0 als 5e in de groei index – een teken dat verbetering gaande is.

Wat je ook van dit soort lijstjes vind, Compass slaagt er steeds meer in om het belang van, aan steden gebonden, startup ecosystemen op de kaart te zetten. De eerste ranking dateert alweer van 2012 en elk jaar worden verbeteringen aangebracht zowel in de methode als in het verzamelen en valideren van data. Daarmee wordt het steeds waardevoller voor pioniers, investeerders, enablers en beleidsmakers. Het zet je aan het denken over hoe het beter kan. Zo is Berlijn enorm gestegen dankzij twee beursgangen, van een incubator en één van zijn incubatees (Zalando), iets wat we in Nederland niet meer hebben meegemaakt sinds de beursgang van Newconomy in 2000 …

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605






serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative