Het ideale start-up-zomerklasje

Deze column is eerder verschenen in het FD.

Hoe besteden start-ups in Nederland de zomer? Voor een deel bij start-upprogramma’s. Er zijn deze zomer zeker 15 plekken waar je als start-up met een goed idee terechtkunt. Bij ons in Utrecht in de Dutch Game Garden (doorlopend inschrijven), de Summer Academy van de Hogeschool voor de Kunsten (deadline 19 juni) en de Climate KIC voor klimaat-gerelateerde business (voor 1 juli).

Deze programma’s krijgen vaak meer aanmeldingen dan er plek is. Daarom zijn verschillende experts druk met het selecteren van de juiste start-ups. Selectieprocedures bestaan uit een aantal rondes met online-aanmeldformulieren, businessplannen, online-interviews, pitches, bootcamps of ‘dragon’s dens’.

Tijdens die procedures letten de experts doorgaans expliciet of impliciet op ten minste drie dingen. Ten eerste natuurlijk de start-up zelf. Uit het beperkte onderzoek naar de selectie voor start-upprogramma’s blijkt men te letten op de markt, het team en de financiële prestaties van de start-up. Sommige programma’s letten bijvoorbeeld meer op het team, andere meer op de markt. Toch blijkt een gebalanceerde beoordeling van zowel team, markt als financiën tot de beste selectie te leiden en daarmee tot ­succesvoller programma.

Een goede selectie is bepalend voor het succes van je programma

Ten tweede wordt er rekening gehouden met wat de programma’s zelf te bieden hebben. Als mentor kun je het beste die start-ups selecteren waaraan je bijdrage potentieel het grootst is. Als de mentoren van het programma bijvoorbeeld met name goed zijn op het gebied van technologie en intellectueel eigendom, selecteer dan de start-ups die daarmee het meest geholpen zijn.

Tot slot gaat het ook om de combinatie van start-ups die in het programma bij elkaar worden gezet. Hiermee kun je het risico spreiden door ‘high risk, high gain’ te combineren met ‘low risk, low gain’-start-ups. Door start-ups bij elkaar te zetten in een ‘klasje’ kunnen ze bovendien van elkaar leren en elkaar motiveren. Onderzoek suggereert dat dit het beste gaat als ze voldoende op elkaar lijken, maar niet zo veel dat ze elkaars concurrent zijn.

Dit zijn de zaken waarover de experts hun hoofd breken, de komende weken. Voor de programmamanagers is dit een zeer spannende en cruciale fase. Een goede selectie is bepalend voor het succes van je programma. En het succes van deze groep start-ups is weer bepalend voor toekomstige aanmeldingen. Succes gewenst dus aan alle experts, en natuurlijk aan de start-ups die zich aanmelden.

Chris Eveleens is promovendus aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van de UU. www.startupinsights.org

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605






serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative